Свет

Сирија предала 86 отсто од хемиското оружје

Сирија предала 86 отсто од хемиското оружје

Организацијата за забрана на хемиско оружје соопшти дека досега Сирија предала повеќе од 86 отсто од хемиското оружје.

Оружјето е изнесено од Сирија, а ќе биде уништено под надзор на експерти.

Генералниот директор на Организацијата, Ахмет Изимџи изјави дека Сирија штотуку испорачала уште една пратка од материјалите, кои се користат за производство на хемиско оружје и со тоа предала 86,5 отсто од вкупното хемиско оружје.