Балкан

Сириското оружје нема да помине низ Хрватска

Сириското оружје нема да помине низ Хрватска

Хемиското оружје од Сирија нема да поминува низ хрватски води, туку некаде некаде во Италија, изјавил премиерот на Хрватска, Зоран Милановиќ, пренесе агенцијата „Танјуг“.

Според Милановиќ, Хрватска го прифатила барањето за преоптоварување на хемиските материјали за изработка на сириското оружје, но јавноста реагирала со право со против таквата можност.

Предвидено е дански и норвешки бродови да го земат оружјето од Сирија, а да истото да биде уништено од страна на САД, во меѓународните води од страна на воената флота.