Балкан

Сириза најпопуларна партија во Грција

Сириза најпопуларна партија во Грција

Најголемата опозициска партија Сириза е водечка партија во Грција со шест проценти повеќе доверба од граѓаните во однос на владејачката Нова демократија. Овој податок е резултат на анкета што ја спроведе грчкиот Универзитет „Македонија“ за телевизијата Скај.

Анкетата е спроведена од 11 до 15 септември годинава. Вкупно 24 проценти од испитаниците и дале поддршка на Сириза, 18 проценти се за Нова демократија, 6,5 за Златна зора, Елиа, Потами и Комунистичката партија на Грција добија поддршка од по 5,5 проценти од граѓаните, Независни Грци (Анел) 3 отсто, додека за Демократската левица се еден процент од Грците.

Останатите помали партии собраа вкупно десет проценти, додека бројот на неопределени граѓани достигнал до 21 процент.