понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Ситуацијата во Битола се’ уште неизвесна

poplava-kumanovo

Последни вести

Поројните врнежи од дожд што изминатиов период ја зафатија земјава, предизвикаа сериозни последици на  земјоделските површини и инфраструктирни објекти.
Од  Дирекцијата за заштита и спасување информираат дека ситуацијата во Битола е се уште неизвесна, но состојбата се подобрува. Сите јавни претпријатија на општините се ставени во функција на правење на насипи. Со пробивање на патот се спаси селото Новаци од поплавување, водостојот се уште се одржува на приближно исто ниво како и претходниот ден. Со наварнувањето на новиот снег кој е многу влажен повторно предизвика прекин во електричната енергија во Општина  Пласница. Поради топењето на снегот водостојот на реките во Македонски Брод се со благо покачување.

Водотеците на реките на територијата на општините Штип и Карбинци полека се нормализираат. Поради поплавување на бунарите за пиење вода, водата во Општина Штип се уште не е за пиење. Во Ново Село реката Брегалница е во рамките на своето течение и нема поплавување на куќи.

Реките во општините Кочани, Зрновци и Чешиново – Облешево се во опаѓање освен  Брегалница која е на повисоко ниво но без опасност од излевање. Водата се уште не е за пиење. Мостот на реката Брегалница на потегот Кочани – Зрновци е забранет за користење на моторни возила и за пешаци. Патот за село Прибачево од страна на село Оризари е во прекин. Општина Зрновци комплетно е отсечена од Кочани. Жителите на општина Зрновци користат алтернативни патишта. Градежната механизација која е ангажирана од  Дирекцијата за заштита и спасување се уште е активна.

Реките во општина Пробиштип се во опаѓање во моментот се врши подготовка за транспорт на градежната механизација во с. Трипатанци за санирање на насипот од левата и десната страна на Злетовска река. Свлечиштето на регионалниот пат Киселица – Злетово е се уште активно и сообраќајот е во целосен прекин.

Во реонот на Општина Кичево од денеска се вклучуваат 5 градежни машини за расчистување на наврнатиот снег на правците кон Битола, Охрид, Рабетинска река, реонот на Зајас и реонот на Осломеј.

Водостојот на територијата на Општина Радовиш е во благо опаѓање освен на река Крива Лакавица и на Радовишка река во подрачјето на селата Јаргулица, Покрајчево и Злеово се со висок водостој.

Ангажирани 50 градежни машини 

Битола: 2 градежни машини во општина Могила и 1 во општина Новаци

Кичево: 5 градежни машини кои работат кај регионот на Зајас и на Осломеј

Штип: 7 градежни машини 1 на Козјачка река, 3 Балталитска река и 3 во село Лакавица

Радовиш: 2 градежни машини

Пробиштип: 4 градежни машини 2 кај мостот на село Трапатанци и 2 кај село Ратавица на Злетовска река

Струмица: 25 градежни машини 9 со с. Просениково, 4 кај браната Турија,1 во с.Мемешли, 1 во с. Добрашинци, 2 во с. Пиперево и 4 во општина Ново Село

Кочани: 4 градежни машини во Чешиново Облешево, 1 на Злетовска река кај село Уралци, 1 на Кочанска река кај село Прибачево и 2 прават насип на река Брегалница кај село Кучичино.

 

Најчитани вести