Македонија

СКАНДАЛ: Црногорец, каратист и специјалец меѓу терористите во Куманово

СКАНДАЛ: Црногорец, каратист и специјалец меѓу терористите во Куманово

Маж од Подгорица кој се претставил со српско презиме активно се распрашувал за позициите на српските единици кај северниот сосед, а веднаш по апсењето македонската полиција го спровела во американската амбасада во Скопје, пишува Пресс 24.

Пред три дена маж кој бил осомничен од претходно водел околу 80 доброволци да се борат на страната на Украина против Русија, во новата акција имал улога на „крт“ кој ќе ги известувал екстремистите со српските позиции.

Овој Црногорец кој се претставува со српско презиме тешко можел да навлезе во очите на македонските безбедносни сили, за времето додека се распрашувал на теренот за положбата на српските единици во Србија, а веднаш по апсењето е предаден на Американците кој го однеле во амбасадата во Скопје.

Инаку српските известувачки сили, се сомневаат дека шпиунските активности би можеле да се во врскасо терористичките акции на ветераните на ОВК, кој планираат во наредните денови да минат на Косово во Прешево.

За работите да бидат уште полоши, осомничениот бил припадник на Агенцијата за национална безбедност на Црна Гора.