петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 0

СКАНДАЛ: Уште милионски суми на пари за медиумите на СДСМ и СОРОС

Покрај вртоглавите милионски суми на пари кои секоја година се влеваат од буџетите на медиумите блиски до СДСМ, УСАИД објави нов повик за верувале или не дополнителни 3 милиони долари. Тој трае до месец мај и ќе преставува значителна финансиска инекција за медиумите на СДСМ, пишува „Курир“.

sdsmsoross

Поврзани вести

Покрај вртоглавите милионски суми на пари кои секоја година се влеваат од буџетите на медиумите блиски до СДСМ, УСАИД објави нов повик за верувале или не дополнителни 3 милиони долари. Тој трае до месец мај и ќе преставува значителна финансиска инекција за медиумите на СДСМ, пишува „Курир“.

Порталот пишува дека Агенцијата за меѓународен развој УСАИД, која е еден од донаторите на Фондацијата отворено општество на Џорџ Сорос објави повици за грантови кои се однесуваат на Македонија.

usaid

Во услови кога самата СДСМ ја проблематизира и скандализира распределбата на државни пари за медиумите за реклами и кампањи, тие ништо немаат против милионите на СОРОС и УСАИД, нагласува „Курир“.

mediumiНајчесто овие две организации делат заеднички проекти и распределуваат пари. Многу веројатно овие пари ќе завршат кај едни исти медиуми блисли до СДСМ кои предничат во штанцањето на текстови, напади против Владата, неаргументирано критикување и водење на валкана кампања.

lgbt

УСАИД  во моментов има три активни грантови за кои се наменети за три целни групи: медиуми, мигранти и ЛГБТ заедницата во Македонија. Со првиот проект УСАИД бара апликации за финансирање на програмата под наслов „ Медиумите во Македонија производство на медиумска содржина, стои во огласот за грант.

Огласот е објавен на 15 март 2016 година, а заинтересираните можат да аплицираат до 16 мај 2016 година. Предвидено е да бидат финансирани три проекти, секој во вредност од 1 милион долари, односно УСАИД одвојува вкупно 3 милиони долари за овој проект.

migrantiu

Дополнително, УСАИД доделуваат грант од 300 илјади долари за ЛГБТ заедницата и 375 илјади долари за заштита на правата на мигрантите. Само овие три повици вредат повеќе од над 3 милиони 600 илјади долари кои ќе завршат во рацете на СДСМ и нивните медиуми и организации.

Најчитани вести