Свет

Скандал во Римокатоличката црква: Свештеници силувале монахиња

Скандал во Римокатоличката црква: Свештеници силувале монахиња

Римокатоличката црква во Австрија ја тресе нова афера поради силување на една монахиња од страна на свештеници, пренесува МИА.

Австријката Дорис Вагнер обелодени во јавноста, пишувајќи книга, дека осум години трпела злоставување во еден католички ред во Австрија, кому му пристапила кога имала 19 години.

Таа изнесе сериозни обвиненија против Римокатоличката црква, тврдејќи дека осум години ја силувал еден свештеник, поради што дури и се обидела да изврши самоубиство.

Пред три години таа го напуштила католичкиот ред и почнала нов живот, а денеска живее во брак и издаде книга во која ја опиша тортурата што ја претрела во манастирот, како и сите злоставувња и силувања.

Вагнер тврди дека не е единствена која поминала низ оваа тортура, изолација, уценувања и сексуално злоставување.

Во своето дело Вагнер не пишува за кој манастир станува збор, но е познато дека таа пристапила кон редот „Дело“ (Das Werk).