Македонија

Скопје денеска во знакот на Виз Ер Скопски маратон

Скопје денеска во знакот на  Виз Ер Скопски маратон

Повеќе од шест илјади учесници од 47 држави ќе учествуваат на 10-от Виз Ер Скопски маратон 2014, што ќе се одржи в недела. Ќе бидат реализирани трката на пет илјади метри, која има хуманитарен карактер, полумаратонот и главната трка маратонот на 42.195 метри. Стартот на сите трки е во 9 часот на плоштадот „Македонија“.

Годинава промотор на маратонот е светскиот рекордер, Кениецот Вилсон Кипсанг.

Годинава се натпреваруваат четворица Кенијци и две Кенијки, натпреварувачи од Романија, Унгарија, Италија… Како и секоја година, Виз Ер Скопскиот маратон ќе биде и државно првенство во маратон. Ќе настапат сите македонски маратонци.

Град Скопје го поддржува маратонот со 1,5 милиони денари, а на располагање се и сите јавни претпријатија.

За маратонската и полумаратонската трка ќе има парични награди, а за трката на 5.000 метри стокови награди. Првите три парични награди во маратонот во машка и женска конкуренција зависат од постигнатиот резултат. За рекордот на патеката на маратонот следува дополнителна награда од 300 евра