Македонија

Скопје стабилно, невреме во Велес, Кочани, Чешиново – Облешево и Делчево

Скопје стабилно, невреме во Велес, Кочани, Чешиново – Облешево и Делчево
Во попладневните часови  врнежи од силен дожд имаше во Велес, Делчево, Кочани и Чешиново Облешево.
Како што соопшти Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС) во Велес се поплавени повеќе улици, имаше прекин на електрична енергија, запалени кабли на електрични столбови од гром, паднати дрва по улици и поплавени подрумски простории.
Градоначалникот, како што се наведува во соопштението, ги има ангажирано сите локални јавни претпријатија за справување со последиците, а
ЕВН работи на отстранување на дефектите на електричната мрежа.
Пообилни врнежи од дожд имаше во Кочани и Чешиново Облешево и притоа се предизвикани излевања на канализацијата. Во селото Соколарци е оштетен патот од надојдената Суводолица, а на негова санација е ангажирана една градежна машина.
Во Делчево врнежи со град имаше во повисоките предели, но таму нема посериозни штети.
На подрачјето на Градот Скопје во попладневните часови имаше врнежи од дожд со слаб интензитет и тие не предизвикаа дополнителни оштетувања.
Ангажираната пумпа за исцрпување на водата во хотел Континентал непрекинато работеше до 18 часот и оттаму водата е целосно исфрлена.

 Во изминатиот период имавме испратено по еден тим со МТС и опрема во Република Србија и Босна и Херцеговина, кои се ангажирани во справување со поплавите во Обреновац и Брчко.

Тимот од Србија го повлековме, а тимот во Босна и Херцеговина ќе продолжи уште 5 дена.

По наредба на заменик директорот на Дирекцијата за заштита и спасување денеска е формиран  оперативен тим од 30 лица вработени во Дирекцијата за заштита и спасување кои се подготвени за дејство доколку има потреба за тоа.