четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 0

Шкотските полицајки ќе можат да носат хиџаб

Полицајките во Лондон, во Манчестер и други британски градови повеќе децении имаат право да носат хиџаб.

hidzap

Последни вести

Полицијата во Шкотска има официјално одобрение за носење на хиџаб со цел вклучување на муслиманките во нејзините редови.

– Хиџабот ќе стане можен додаток на униформата. Целта е да се убедат муслиманките, кои досега размислуваа за кариера во полицијата, да ја преиспитаат одлуката, се наведеува на интернет-страницата на шкотската полиција.

Досега шкотските полицајки можеа да носат муслиманска шамија откако ќе станеа началнички.

Полицајките во Лондон, во Манчестер и други британски градови повеќе децении имаат право да носат хиџаб.

И Канада во вторникот дозволи носење на хиџаб за припадничките на федералната полиција.

Најчитани вести