Балкан

Следниот месец пресуда за Радован Караџиќ

Следниот месец пресуда за Радован Караџиќ

Судскиот совет на Хашкиот трибунал во случајот против Радован Караџиќ објави дека ќе ја изрече пресудата на 24- ти март, пренесува РТС.

Во одлуката на судскиот совет, што ја потпиша судијата О – Гон Квон се наведува дека пресудата ќе биде соопштена во 14 часот.

Во завршните зборови, во октомври 2014-тата обвинителството побара Караџиќ да биде прогласен за виновен по сите точки од обвинението и казнет со доживотен затвор, додека Караџиќ кој се бранеше сам, побара да биде ослободен од вина.

Караџиќ беше уапсен во јули 2008-мата година по повеќегодишно криење под лажен идентитет, а недела дена подоцна беше испорачан на Хашкиот трибунал.

Според обвинението, тој се товари за геноцид, ликвидации, казнувања, депортација, нехумани акти и други злосторства кон несрпското население во БиХ, за време на војната во таа земја.