Свет

Следниот самит на НАТО ќе биде во Варшава

Следниот самит на НАТО ќе биде во Варшава
b021121ci 20th November 2002 NATO Summit Meeting in Prague, Czech Republic North Atlantic Council Meeting at the level of Heads of State and Government. North Atlantic Council Meeting with Invitees at the level of Heads of State and Government. - General View

Следиот самит на НАТО ќе биде на 8 и 9 јули идната година во Варшава, изјави денеска генералниот секретар на Алијансата Јенс Столтенберг.

Средбата ќе се одржи во одлучувачко време на разместување на тектонските плочи на евро-атлантската безбедност на исток и на југ, истакна Столтенберг, нагласувајќи дека Алијансата веќе е во процес на најголемо зајакнување на заедничката заштита од крајот на студената војна.

Во Варшава ќе разговараме за насоката на Алијансата и нејзината усогласеност со новиот амбиент на безбедноста, така што НАТО ќе остане во способност да ги заштити своите сојузници против секоја закана, изјави Столтенберг.