Македонија

Следуваат уште многу продолжени викенди

Следуваат уште многу продолжени викенди
Неработен ќе биде и 23 мај, но само за припадниците на влашката заедница во Македонија кога ќе се одбележува Националниот ден на Власите.
Во продолжение сите неработни денови до крајот на годината.
За сите граѓани на РМ
• 24 мај (вторник) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
• 5 јули (вторник), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
• 02 август (вторник), Ден на Републиката
• 8 септември (четврток), Ден на независноста
• 11 октомври (вторник), Ден на народното востание,
• 23 октомври (недела), Ден на Македонската Револуционерна Борба, односно 24 октомври
(понеделник) е неработен ден
• 8 декември (четврток), “Св. Климент Охридски”
За граѓаните од православна вероисповед
• 17 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден
• 28 август (недела), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)
За граѓаните од католичка вероисповед
• 01 ноември (вторник), Празникот на сите светци
• 25 декември (недела), првиот ден на Божик
За граѓаните од муслиманска вероисповед
• 12 септември (понеделник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам
За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ
• 22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука
За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ
• 23 мај (понеделник), Национален ден на Власите
За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ
• 12 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур
За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ
• 28 септември (среда), Меѓународен ден на Бошњаците
За граѓаните припадници на турската заедница во РМ
• 21 декември (среда), Ден на настава на турски јазик