среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 11

Слободна Далмација: Хрватска го враќа задолжителниот воен рок

Одлуката за повторно воведување воена обврска наводно треба да помине само потребна процедура за да се почне со нејзина примена.

133458882

Последни вести

Хрватска најавува враќање на обврзниот воен рок, кој би се служел три недели или најмногу еден месец, и тоа само во лето, објави Слободна Далмација.

Одлуката за повторно воведување воена обврска наводно треба да помине само потребна процедура за да се почне со нејзина примена.

– Постојат се’ уште варијанти и идеи како да се осмисли воениот рок, колку да трае каде ќе се спроведува обуката, кои инструктори да се ангажираат и колку тоа ќе чини, наведува сплитскиот весник.

Најмногу изгледи има планот за воен рок од три недели или најмногу еден месец и тоа во лето, од последната недела во јули до крајот на август во два турнуса. Воениот рок би бил задолжителен за сите момчиња, а девојки би оделе само ако сакаат.

Најчитани вести