Свет

Словачка лекарка болна од неизлечива болест бара евтаназија

Словачка лекарка болна од неизлечива болест бара евтаназија
Јана Матавова, лекар по професија од Прешов, Источна Словачка, која боледува од мултиплекс склероза упати јавен апел до политичарите да дозволат евтаназија во земјата, постапка при која со помош на лекови се предизвикува безболна смрт на лица болни од неизлечива болест, пренесува МИА.

Матавова која боледува од 1997 година, вели дека е свесна за сериозноста на нејзината болест и дека и покрај лекувањето состојбата постојано и се влошува.
– Според мое мислење, човек кој чувствува дека ставот во кој се наоѓа е недостоен, би требало да има право да одлучи дали сака да постои или не. Современата медицина веќе ништо не ми нуди, вели Матавова, која смета дека доколку се востановат стриктни критериуми нема да може т.н ,,смрт од милост” да се злоупотребува.
Мултиплекс склерозата е болест на имунолошкиот систем, која влијае на централниот нервен систем и го напаѓа мозокот и ‘рбетниот мозок.
– Во некои развиени европски земји, евтаназијата е дозволена. Тоа се оние земји кои имаат почит кон човекот и неговото мислење, додаде Матавова, која смета дека ја изгубила битката со болеста и поради влошувањето на здравствената состојба не сака повеќе да живее.