четврток, 17 август 2017  |  Вести денес: 0

Словенечкиот Парламент го отфрли референдумот за мигрантите

Словенечкиот Парламент го отфрли во петокот предлогот на пратениците од опозицијата за одржување советодавен референдум на кој би се одредил највисокиот број бегалци кои Словенија е во состојба да ги прими, јави Танјуг.

Slovenian President Borut Pahor (C) delivers a speech during the Inaugural Session of Slovenian Parliament in Ljubljana, Slovenia on August 1, 2014.  Slovenia's newly elected parliament meets for the first time on August 1 with political newcomer Miro Cerar's SMC party, the strongest force holding 36 seats in the 90-seat parliament, while Prime Minister Alenka Bratusek's ZaAB party holds only four seats. AFP PHOTO / Jure Makovec        (Photo credit should read Jure Makovec/AFP/Getty Images)

Slovenian President Borut Pahor (C) delivers a speech during the Inaugural Session of Slovenian Parliament in Ljubljana, Slovenia on August 1, 2014. Slovenia's newly elected parliament meets for the first time on August 1 with political newcomer Miro Cerar's SMC party, the strongest force holding 36 seats in the 90-seat parliament, while Prime Minister Alenka Bratusek's ZaAB party holds only four seats. AFP PHOTO / Jure Makovec (Photo credit should read Jure Makovec/AFP/Getty Images)

Последни вести

За предлогот на Словенечката демократска партија (СДС) дека годишната квота на бегалци кои можат да бидат примени во Словенија, со право да побараат азил, не смее да биде поголема од оние на кои минатата година им е одобрена меѓународна заштита, гласале 11 пратеници, а 44 биле против, додека останатите не гласале.

Против референдумот и лимитирањето на бројот на бегалци гласаа пратеници од партии кои ја сочинуваат коалициската влада на Миро Церар, а гласови за одржување референдум, дадоа и неколку опозициски демохристијани од партијата Нова Словенија (НСИ).

Најчитани вести