Балкан

Словенија: Лекарите штрајкуваа поради малите плати

Словенија: Лекарите штрајкуваа поради малите плати

Лекарите во Словенија кои се вработени во јавното здравство, одржаа едночасовен штрајк, кој не предизвика поголем застој во здравствените установи, но за 28 мај најавија нов, целодневен штрајк, доколку не се исполант нивните барања за зголемување на платите и подобрување на условите за работа, пренесе МИА.

– Немаме цел да им наштетиме на пациентите, туку сакаме да ја предупредиме Владата дека мора да не третира како сериозен партнер, изјави претседателот на лекарскиот синдикат Фидес, Конрад Куштрин.

Владата штрајкот го оцени како непотребен и како притисок за зголемување на нивните плати, за што, како што посочи, не постои можност во буџетот.