Балкан

Словенија закрепнува од ледената катастрофа

Словенија закрепнува од ледената катастрофа

Во Словенија по десет дена полека се стабилизира состојбата која што се случи како последица од зимското невреме кое што со себе донесе голема количина на мраз и снег, а припадниците на електрослужбата во текот на ноќта успеале на далековод да го спојат градот Постојна, кој најдолго време бил без елетрична енергија и греење.

По неколкудневна пауза поради невремето се отворени и повеќе училишта, а се прават проценки на штетите. Само на електродистрибутивниот систем му се препишува штета од 40 милиони евра, а поправката на мрежата би требало да трае до мај.

Словенечката премиерка, Аленка Братушек, одржа состанок со челниците на сите службеници за санација на невремето, а парламентот за последници ќе одржи и вонредно заседание, најавил претседателот на парламентот, Јанко Вебер.