Македонија,Крими хроника

Службеничка во кочанската пошта ги трошела парите на граѓаните

Службеничка во кочанската пошта ги трошела парите на граѓаните

По скандалот со грабежите со поштата во скопско Катланово, каде вработената крадела, разоткриена е уште една службеничка која крадела од граѓаните и го оштетила претпријатието.

Според информациите од Министерството за внатрешни работи, 45-годишната В.Ј.  како вработена во „Македонска Пошта“ Скопје-Подружница Кочани во текот на минатата година ја злоупотребила должноста и крадела од парите на граѓаните.

Таа за себе си присвојувала од парите  уплатени од физички лица по основ на платени фактури за електрична енергија и вода. Некои сметки ги сторнирала, а некои воопшто не ги евидентирала.

Исто така, од трансакциони сметки на девет лица со налози за исплата на готовина подигала парични средства и ги користела за себе, а потоа со уплатница повторно им ги плаќала на сметките.

На овој начин, В.Ј. неовластено се послужила со 1,8 милион денари, противправно за себе присвоила 39.304 денари, а го оштетила друштвото за 27.429 денари.