среда, 16 август 2017  |  Вести денес: 46

Снегот корисен за земјоделските посеви во Пелагонија

Снегот ќе ги заштити од замрзнување есенските посеви во Пелагонија и тие се во добра кондиција, информираат од подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

пелагонија

Поврзани вести

Според Илија Србиновски, раководител на ПЕ на МЗШВ со седиште во Битола, ниските температури на воздухот во пелагонискиот регион нема да им наштетат на земјоделските култури.

Во вакви временски услови најчувствителни се есенските земјоделски култури во проникнување, но снежната покривка која достига до 20 сантиметри е многу корисна за посевите и нема да дозволи мрзнење. Есенските посеви се наоѓаа во добра кондиција и снегот ги штити од ниските температури и овозможува поволен развој на културите, истакна Србиновски.

Агро-експертите деновиве се постојано на терен и освен за земјоделските култури помагаат и за сточниот фонд за кој според информациите на ПЕ на МЗШВ навреме била обезбедена храна и згрижување во зимски услови.

Најчитани вести