Балкан

Првиот снег предизвика проблеми во регионот Снегот во западна Србија донесе проблеми во сообраќајот

Снегот во западна Србија донесе проблеми во сообраќајот
(Фото Танјуг)

Западна Србија во саботата утрото осамна под снег, а во поедини области наврнале повеќе од 20 сантиметри, што предизвика тешкотии во сообраќајот и во снабдувањето со електрична енергија.

Метеоролозите најавуваа врнежи и заладување во текот на викендот, но на снегот никој не се надеваше, уште повеќе што во долината на реката Лим во околината на Пријепоље врнеше и во подрачјата под 400 метри надморска височина.

На превојот Јабука кон границата со Црна Гора снежната прекривка е поголема од 20 сантиметри, а сообраќајот по магистралниот пат во оваа област повремено е во застој поради шлеперите и автобусите кои се заглавиле на неколку места, спечувајќи го минувањето на другите возила, јавува Радио-телевизија Србија (РТС).

Виулица и слаб снег е забележан и на планините Златар, Златибор и Јавор, а на Голија кај Иваљица мокриот и тежок снег урнал и кршел стебла, а непроодни се неколку локални правци. Повеќе села на падините на планината Голија се без струја, а проблеми во снабдувањето со електрична енергија имаат и жителите на села на Јавор и на Мучња.