Свет

Сноуден: Дроновите создаваат повеќе терористи отколку што убиваат

Сноуден: Дроновите создаваат повеќе терористи отколку што убиваат
Сноуден: Дроновите создаваат повеќе терористи отколку што убиваат

Поранешниот соработник на американската агенција НСА Едвард Сноуден вчера за шведските медиуми зборуваше за групата Исламска држава, методите на тортура на ЦИА и масовното следење на комуникациите.

Сноуден, две и пол години откако во јавноста ги објави документите за масовно следење на комуникациите од страна на американската Агенција на национална безбедност (НСА), изјави дека нема проблем за изборот што го направил.

На прашањето што прави сега, Сноуден одговори дека му е тешко да зборува за тоа, бидејќи се што ќе каже во САД ќе биде употребено против него.

– Ако кажам нешто добро за Русија, нешто како дека тука не е „исто како во пеколот“, тоа ќе биде пренесено како да сум изјавил дека сум заљубен во Кремљ или нешто слично. Ако кажам нешто лошо, ќе се случи истото, изјави Сноуден пред новинарите во хотел во Москва.

Сепак, Сноуден најмногу сакал да зборува за тоа што му недостига најмногу, а тоа е неговото семејство, пренесува „Раша тудеј“.

– Немам проблем за својот избор. Се уште мо