четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 50

Со 60 отсто точни одговори студентите ќе го положат државниот испит

ademi

Последни вести

Нема да има два државни испита, туку еден во два дела – во втората и во завршната година, за да се растоварат и студентите и Одборот за акредитација и евалуација. Пробен (пилот) државен испит една година пред да се воведе на факултетите, соопшти министерот Абдилаќим Адеми на вчерашната отворена владина седница.

-Втората година ќе бидат опфатени сите предмети кои до моментот на полагање ги има положено кандидатот, а вториот дел ќе биде во завршната и ќе бидат сите предмети кои не се опфатени во првиот дел на државниот испит. Ќе важи за студентите кои се запишале на прв односно на втор циклус, за студентите кои ќе се запишат во следната 2015/2016 академска година, рече Адеми.

Според предлогот, државниот испит ќе се полага четири пати годишно за да не се мешаат со редовните испитни сесии – на крајот на месеците февруари, април, август и ноември. Првите две полагања се бесплатни.

Државниот испит ќе содржи пет прашања, односно студии на случај од секој од задолжителните и изборните предмети. Нема да бидат опфатени 10-те отсто изборни предмети во рамки на универзитетот. Испитот ќе биде спроведен електронски, со базен на прашања.

Премиерот Никола Груевски истакна дека прашањата ќе бидат однапред познати и објавени. На предлог на универзитетите, прашањата ќе бидат предложени од самите професори, но ќе бидат селектирани од Одборот за акредитација и евалуација.

– Одборот, со експерти за секоја област,  ќе може да додава прашања, но вкупниот број на прашања ќе бидат предложени од самите професори од содржините што тие ги предаваат, рече Адеми.

Покрај тоа што прашањата ќе ги прават факултетите, новина е и тоа што е намален од 70 на 60 процентот на точно одговорени прашања од вкупниот број предмети со кои испитот ќе се смета за положен.

– Државниот испит се смета за положен доколку студентот освоил најмалку 60 отсто од вкупниот број предвидени бодови за сите предмети. Државниот испит се смета за положен и ако студентот за 20 отсто од предметите постигнал најмалку 30 отсто од бодовите за секој предмет поединечно, но вкупниот збир на бодовите да не биде помалку од 60 отсто од вкупниот број предвидени бодови за сите предмети, рече Адеми.

Министерот рече дека и овој предлог – процентот на одговори да не биде ист за сите предмети, бил на универзитетите. Посочи дека тоа го прифатиле зашто сметаат дека е олеснително за студентите.

 

Најчитани вести