Магазин

Со намирници со влакна во борба против рак на дојка

Со намирници со влакна во борба против рак на дојка

Тинејџерките чија исхрана има голем дел влакна имаат помал ризик за заболување од рак на дојка во подоцнежните години, сугерира истражувањето спроведено на Харвард.

Покрај овошјето и зеленчукот, особено важен е внесот на производи од интегрални житарки.

Новите откритија се темелат на податоци оберени од околу 44.000 жени следени на возраст од 50 до 70 години.

На жените им се препорачува дневен внес од околу 25 грама намирници кои содржат влакна.

Претходните студии поголемиот внес на намирници со влакна биле поврзани со намален ризик за болести на рцето дијабетес тип 2 и некои облици на рак.