Свет

Со заштедата основала лабораторија и станала милијардерка

Со заштедата основала лабораторија и станала милијардерка

Триесетгодишната Елизабет Холмс е најмладата милијардерка во светот и се наоѓа на списокот на богаташи на Форбс.

Не е богата наследничка, туку сумата 4,5 милијарди долари ја спечалила сама кога на 19 години со одлична идеја го започнала бизнисот со својата заштеда.

Годинешната дебитантка на листата на Форбс, во 2003 години ги напуштила студиите и со парите што ги затедила за да се шоколува ја основала компанијата за теситирање крв Теранос.

Се проценува дека Теранос моментално вреди девет милијарди долари.

Младата Холмс го зазема 110. место меѓу најбогатите луѓе во светот според изборот на Форбс.