Македонија

Собор на 12 апостоли (Павловден)

Собор на 12 апостоли (Павловден)
Собор на 12 апостоли (Павловден)

Православните христијани денес го празнуваат празникот Собор на 12 апостоли, во народот познат како Павловден.

Денес именден празнуваат: Павле, Пајо, Павлина…

Следниот ден по Петровден 13 јули/ 30 јуни православните христијани го празнуваат празникот Собор на 12 Апостоли – Павловден.

Претходниот ден, иако е посветен на двајцата славни Господови апостоли, сепак се вика Петровден, а денот по него е одреден да се слави споменот на Светиот апостол Павле – Павловден.