Македонија

Собораќајот на некои патишта се одвива по една коловозна лента

Собораќајот на некои патишта се одвива по една коловозна лента

Според информациите добиени од Ј.П. Македонија пат, сообраќајот на сите државни патишта, се одвива без забрани, по претежно суви коловози.

На патниот правец Катланово – Велес после наплатната станица Сопот, поради можен одрон, сообраќајот се одвива по една коловозна лента во должина од 200 метри. Поставена е соодветна сообраќајна сигнализација.

На патниот правец Страцин – Крива Паланка, на излез од Страцин во правец на Крива Паланка, поради свлечиште зафатена е третата лента од коловозот во должина од 150 метри. Поставена е соодветна сообраќајна сигнализација.

На патниот правец Виница-Пехчево на 12-от километар поради попуштање на патот во должина од 10 метри, санирано е оштетувањето и поради внимателност сообраќајот се одвива по една коловозна лента, а за утре е најавено нормализирање на собраќајот.

Прекин на сообраќајот има на патниот правец Кочани – Македонска Каменица иако одронот е исчистен, но превентивно сообраќајот е се уште затворен и се пренасочува преку Виница – Пехчево – Делчево.

Сообраќајот на патните правци Кочани – Зрновци и Тработивиште – Разловци е во прекин поради попуштање на мостовите на реката Брегалница. Алтернативен пат за Тработивиште е стариот пат Делчево – Тработивиште.

Во општина Пробиштип, локалниот правец Злетово – брана Кнежево кој беше во прекин заради свлечиште, е оспособен за сообраќај по една лента во должина од околу 150 метри.

АМСМ препорачува исклучително внимателно возење, прилагодена брзина на движење и почитување на поставената сообраќајна сигнализација на делниците кои минуваат низ клисурите и засеците, особено на патните правци Катланово – Велес, Маврово – Дебар – Струга, Демир Капија – Удово, Кочани – Делчево, Виница – Берово каде е можна почеста појава на одрони.

На патниот правец Лакавица-Неготино на 7 километри над село Лескоица има пропаѓање на патот од 200 метри на кој е извршена санација, поставенае содветна сигнализација,за внимателно управување со возилата.

На патниот правец Виницa-Пехчево на 12-тиот километар сообраќајот се одвива по една коловозна лента во должина од 10 метри поради попуштање на патот. Оштетувањето е санирано и најавено е нормализирање на сообраќајот во текот на денот.

Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен.

На граничните премини нема подолги задржувања за влез и за излез од државата.