Македонија

Собрание Јавен оглас за избор на член на ДИК

Јавен оглас за избор на член на ДИК

Собранието на Република Македонија попладнево на продолжението на 15. седница, со 80 гласа за, без против и воздржани, ја донесе одлуката за објавување јавен оглас за избор на член на Државната изборна комисија (ДИК).

Поднесувачи на предлог одлуката за објавување јавен оглас за избор на член на ДИК се пратениците Африм Гаши, Томислав Тунтев и Ејуп Аљими.

Собраниската седница продолжува утре, а на дневен ред на оваа седница е и Предлог законот за употреба на јазиците, во прво читање.

Измените и дополнувањата на Изборниот законик беа донесени во понеделникот и со нив се предвидува до локалните избори закажани за 15 октомври да се усогласи составот на Државната изборна комисија (ДИК) со составот на Собранието по последните избори за пратеници. Со оглед на резултатите од последните парламентарни избори, нов член на ДИК треба да има движењето БЕСА која освои пет пратенички мандати, а треба да се разреши Бедредин Ибраими, кој беше предложен од ДПА.

Собранието го огласува изборот на член на ДИК во „Службен весник на Република Македонија” и во дневниот печат. Огласот трае пет дена од денот на објавувањето во „Службен весник на Република Македонија”.

Претседателот на Собранието ја известува политичката партија во опозиција, во рок од 24 часа од приемот на известувањето за пријавени кандидати на огласот, да му достават предлог за член на ДИК. Доставениот предлог, Комисијата за прашања на изборите и именувањата го утврдува и веднаш го доставува до Собранието на Република Македонија.

Членовите на ДИК, Собранието ги избира двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.

Измените на Изборниот законик за смена на составот на ДИК беа предложени по постигнатиот политички договор меѓу парламентарните партии.