понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 6

Собранието ги поддржа измените на Законот за безбедност на храна

Sobranie_na_RM

Последни вести

Собранието ги поддржа измените на Законот за безбедност на храна. Собранието на Република Македонија денеска на продолжение на 43. седница го поддржа Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за безбедност на храна, во прво читање.

Со Предлог законот се врши усогласување на домашната со регулативата на ЕУ и се допрецизираат одредбите за информациите за храната кои треба да се обезбедат за крајните потрошувачи, како и одговорностите на операторите со храна за информациите поврзани со содржината на храната, односно нејзиното означување. Разработена е проблематиката за нутритивните и здравствените тврдења, општите здравствени тврдења, како и здравствените тврдења за намалување на ризикот од болест и здравствени тврдења кои се однесуваат на растот и развојот на децата и нивното здравје, додатоците на исхрана, храна за посебна нутритивна употреба и збогатена храна.

Меѓу другото, со законските измени е предвидено да се формира Комитет за внатрешна ревизија на официјалните контроли, а со цел независен надзор на внатрешната ревизија на официјалните контроли. Се уредува работата на лабораториите за вршењето на лабораториски испитувања и анализа на храната и храната за животни како и материјалите и предметите што доаѓаат во контакт со храната. Со измените се обезбедува и правна рамка за воспоставување на национален совет за безбедност на храна и храна за животни, како и воспоставување мрежа за собирање податоци и база на податоци.

Храната, истакнаа пратениците, не смее да се стави во промет доколку е небезбедна. Првенствено, укажаа пратениците, бенефит ќе имаат граѓаните како потрошувачи затоа што ќе знаат што содржи храната која ја купуваат, а корист ќе имаат и компаниите затоа што соодветно спакуван производ со декларација е поатрактивна понуда на пазарот.

Според пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ, Соња Талевска во законот е регулирано дозволеното количество на витамини и минерали и други додатоци во храната кои мора да бидат видно и јасно обележани при нивното купување на нивната амбалажа.

-Секојдневно се соочуваме со концентрирани хранливи материи кои можат да делуваат позитивно или негативно врз здравјето на луѓето доколку не се користат правилно. Битно е означувањето и за важноста до кога е можно да се користи производот, земјата на потекло, концентрациите, наведе Талевска, истакнувајќи дека за безбедна и здрава храна е потребен координиран пристап од повеќе надлежни институции.

Најчитани вести