Македонија

Собранието не ја прифати интерпелацијата на Олга Најденовска

Собранието не ја прифати интерпелацијата на Олга Најденовска

Собранието на Република Македонија доцна синоќа го отфрли предлогот за интерпелација за претседателката на собраниската Комисија за образование и наука Огла Најденовска.

За предлогот за интерпелација поднесен од опозицијата гласаа 28 пратеници, а против беа 52 пратеници.

Со интерпелацијата се бараше разрешување на Најденовска, затоа што, како што оценуваат пратениците од опозицијата, го прекршила Уставот и Деловникот на Собранието на РМ во тек на комисиската расправа за Предлог-законот за основање универзитет за национална одбрана, безбедност и мир „Дамјан Груев“ во Скопје.

Во текот на расправата опизициските пратеници и забележаа на Најденовска дека „своеволно го толкувала Деловникот на Собранието, се обидела да спроведе гласање за неколку амандмани без да даде право на предлагачите да ги образложат,  а на други пратеници да дебатираат за нив“.

Според Најденовска, интерпелацијата за нејзиното работење како претседател на Комисијата за образование, наука и спорт, е неоснована, не може да се доведе во прашање нејзиното работење и нема прекршување на никакви правни норми.  Таа истакна дека во ниту еден момент не било скратено времетраењето на дискусиите на ниту еден пратеник, а уште помалку било одземено правото на процедурална забелешка.

За пратениците од мнозинството, целта на пратеничката група на СДСМ е да прави блокади за да не се променат состојбите во образованието.  Тие посочија дека идејата со новиот Универзитет е да се воведе конкуренција во високото образование и да има два економски, правни и медицински факултети.