Македонија

Собранието треба да донесе одлука за избор на нови членови на ДИК

Собранието треба да донесе одлука за избор на нови членови на ДИК

Собранието на Република Македонија во рамки на 73. седница денеска треба да донесе одлука за распишување оглас за нови членови на Државната изборна комисија.

Според измените на Изборниот законик што беa донесени како резултат на разговорите во рамки на договорот од Пржино се предвидува зголемување на бројот на членовите на ДИК.

ДИК ќе биде составена од девет членови односно претседател и потпретседател и седум членови. Тие оваа функција ќе ја вршат професионално со право на повторен избор, а Собранието ќе избира нов состав за време од пет години најдоцна 30 дена пред истекот на мандатот на постојниот состав.

По завршувањето на…