Македонија

Собраниска делегација на Парламентарното собрание на Советот на Европа

Собраниска делегација на Парламентарното собрание на Советот на Европа

Делегација на Собранието на Република Македонија учествува на редовната зимска сесија на Парламентарното собрание на Советот на Европа, која се одржува од денеска до 29. јануари во Стразбур, Франција.

Македонската делегација ја составуваат шефот на делегацијата, Александар Николоски и Рената Дескоска и Ермира Мехмети, членови.

На почетокот на Првата сесија за 2016 година, пратениците ќе избираат претседател на Парламентарното собрание со мандат од една година и со право на реизбор, а ќе се бираат и нови претседатели и потпретседатели на комисиите.

Централни теми на зимската сесија ќе бидат миграциите и бегалската криза во Европа, меѓународниот тероризам и функционирањето на демократските институции во Полска.

Како точка по која ќе се расправа по итна постапка ќе биде борбата против меѓународниот тероризам и заштитата на стандардите на Советот на Европа, на која се очекува да учествува и францускиот министер за европски прашања, Харлем Дезир.

Меѓу другите точки на дневниот ред ќе бидат извештаите за ескалацијата на насилството во Нагорно-Карабах и другите окупирани територии на Азербејџан и намерното лишување од вода на жителите на пограничните региони на Азербејџан. Пратениците ќе расправаат и за  ситуацијата во Косово и улогата на Советот на Европа, како и за зајакнувањето на заштитата и улогата на бранителите на човековите права во земјите-членки на Советот на Европа.

Во текот на сесијата ќе се одлучува и по барањето на Парламентот на Јордан за доделување на статусот партнер за демократија со Парламентарното собрание на Советот на Европа.

На сесијата свое обраќање ќе имаат претседателот на Бугарија Росен Плевнелиев и шефовите на државата и на Владата на Сан Марино Лорела Стефанели и Никола Ренци. Даниел Митов, министер за надворешни работи на Бугарија, ќе се обрати на Собранието во својство на претседавач со Комитетот на министрите, а генералниот секретар на Советот на Европа Торбјорн Јагланд ќе има годишно обраќање.