четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 47

Сода бикарбоната може да ви го спаси животот

Повеќето од нас во домот имаат сода бикарбона, бел прав што најчесто се користи за чистење и во готвењето. Но, овој бел прав има многу позначајна улога – може да ни го спаси животот!

za-shto-se-moze-da-posluzi-soda-bikarbona

Поврзани вести

Повеќето од нас во домот имаат сода бикарбона, бел прав што најчесто се користи за чистење и во готвењето. Но, овој бел прав има многу позначајна улога – може да ни го спаси животот!

Повозрасните луѓе со ниско ниво на бикарбонат, состојка што се наоѓа во сода бикарбоната имаат за 24 отсто поголем ризик од природна смрт, откриваат научниците во последното истражување на Унитерзитетот Јута.

Резултатите објавени во медицинските списанија покажаа дека зголемувањето на нивото на бикарбонати може да ви го продолжи животот.

Тим научници истражувале како промените на pH, јаглерод диоксидот и бикарбонатите се поврзани со животниот век на здравите повозрасни лица. Научниците ги анализирале податоците на 2.287 учесници со кои го отпочнале истражувањето уште во 1997-мата година.

Сода бикарбоната може да ви го спаси животот

Сода бикарбоната може да ви го спаси животот

Недостатокот на бикарбонати во целиот свет е најнепрепознатливата медицинска состојба и покрај тоа што е исклучително вообичаена. Содата бикарбона е одговорна за транспортот на кислород: ги шири крвните садови и полесно го испушта кислородот во ткивата, што значи дека ја зголемува pH вредноста во организмот.

Зголемените pH…

Најчитани вести