Македонија

Сообраќајот се одвива без забрани, но внимавајте на свлечиштата

Сообраќајот се одвива без забрани, но внимавајте на свлечиштата

Сообраќајот во Македонија се одвива нормално, по суви коловози, но од АМСМ предупредуваат да се внимава на свлечиштата во земјата.
На регионалниот пат Пробиштип – Кратово поради појава на свлечиште, на влез во Кратово воведена е забрана за движење на автобуси и товарни моторни возила со тежина над 7,5 тони.

На патниот правец Р2433 Радовиш – Конче, на 11-тиот километар има свлечиште, поради што сообраќајот за патничките возила се одвива по една коловозна лента, а за тешките товарни возила има забрана за сообраќај.

АМСМ препорачува внимателно возење, прилагодена брзина на движење и почитување на поставената сообраќајна сигнализација. Посебно внимание е потребно на делниците кои минуваат низ клисурите и засеците, особено на патните правци Катланово – Велес, Маврово – Дебар – Струга, Демир Капија – Удово, каде е можна почеста појава на одрони.

За потребите за изработка на проектна документација за рехабилитација на државните патишта, од 19.08.2014 се започна со активности на патиштата, односно геодетско снимање и геотехнички истражни работи на следните патни правци: – на државен пат Р2343 (Р-502), делница Делчево – Голак – на државен пат А-3, делница Превалец (Кочани) – Делчево – на државен пат Р2335 (Р-512) и Р2336 (Р-514), делница Лажани – Ропотово – Црнилиште (Општина Долнени) – на државен пат Р1402 (Р-605), делница од Старо Коњарево до Ново Коњарево – на државен пат Р2335 (Р-512) делница Кривогаштани – Обршани – Воѓани Работите ќе се изведуваат во временски период од 06:00 до 19:00 часот, а активностите се очекува да бидат со времетраење од 4 месеци.

Поради изведување работи на пат (гребење на асфалт) на патниот правец Велес – Скопје (од З.П. Кула – до тунелот Катланово) сообраќајот ќе се одвива по една коловозна лента, за што е поставена соодветна сообраќајна сигнализација. АМСМ препорачува внимателно управување со возилата.

На патниот правец Кичево-Охрид во близина на Ботун поради изведување на градежни работи на пат, сообраќајот се одвива наизменично регулиран со семафори.

На патниот правец А1 Гевгелија-Скопје од надвозникот кај клучка Велес до наплатната станица Отовица се изведуваат работи на мостовите, а сообраќајот по тие мостови се одвива по една сообраќајна лента.

На патниот правец Велес-Штип од 23.05.2014 г. се врши реконструкција и рехабилитација од депонијата Велес до с.Лозово. На сите овие патни правци за изведувањето на градежните работи има поставено соодветна патна и сообраќајна сигнализација.

Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е зголемен.

На граничните премини нема подолги задржувања за влез и за излез од државата. Напомена дека оваа информација се однесува само за македонската страна на премините.