Македонија

Сорос во Mакедонија потроши 92 милиони евра, ич ќар за државата

Сорос во Mакедонија потроши 92 милиони евра, ич ќар за државата

Џорџ Сорос, големиот „хуманист“, кој всушност е еден од играчите на глобалниот тоталитаризам, а тоа неговите платиеници многу добро го знаат иако се обидуваат другите да ги убедат во спротивното, во државата досега донирал околу 93 милиони евра, а ќарот од тоа никако да го видиме.

Неговата фондација „Отворено општество“, која делува во Македонија вќе 21 година, постојано се фали дека вложува во развој на демократските капацитети и создавање на слободно општество, а единствен евидентен резултат од нејзиноот делување е богатење на поединци, граѓански иницијативи и невладини здруженија, кои и тоа како се офајдија од Сороовото „оправање“ на земјава.

На пример, според нивниот  извештај за 2012 година,  фодацијата организирала оценка на капцитетите на  комисијата за лустрација преку анализи и издавање на стручни трудови. А, некако многу е очигледно – за да биде чиста случајност, тоа дека овие анализи доаѓаат во истиот период кога првиот човек на организацијата Сорос  Македонија. Владимир Милчин, беше лустриран и прогласен за поткажувач на тајните служби. Тие во извештаите се фалат дека организирале и 31 дебата на клубот ГЕМ ( Граѓани за европска Македонија) во која уцествувале околу 3.505 учесници и слушатели.
Гласноговорници кои ги предводеа дебатите на ГЕМ клубот се ликови како Бранко Геровски, Жарко Трајановски, Ѓунер Исмаил и потрпетседателската на СДСМ, Фросина Ременски.

Во 2102 година, само за развој на граѓанското општество Сорос потрошил 1,2 милиони евра.
Носител на голем дел од активностите е плтаформата „Метаморфозис“ која е ќерка фондација на фоднацијата „Сорос Македонија“.

Во 2011 година за пишување на извештаи кои биле упатувани до европската комисија „Сорос Македонија“ потрошила 18 милиони денари. Еден од носителите на активностите бил „Македонскиот центар за европско образование“ под раководство на Лидија Димова, сегашен партиски функционер на СДСМ. Инаку таа е позната по барањето кое го упати до европските институции за одземање на средствата кои ги дава ЕУ за поддршка на Македонија . Оттука може само да се замисли какви барања и што се пишувало во извештаите кои биле испраќани до ЕУ.

Нови 18 милиони се потрошени на како стои во известајот-„создавање на три нови дневно информативни портали и се започнаа подготовки за нов информативен портал на албански јазик“. Се збогатија и унапредија содржините на два неделни интернет магазини. Обучени се над 30 мпади новинари за продукција. Исто така се троселе пари и во 2009 година, на пример за финансирање на новинари практиканти во ЕУ потрошиле 2 милиони и 719 денари.

За проектот на НВО инфо центар Медиумско огледало се потрошиле 2 милиони и 140 илјади денари.

ГЕМ за своите активности добил 20 милиони денари. Пари добила и општина Струмица за изградба на амфитеатар.

Пари добил и Мерсељ Биљаљи кому му го финансирале и издавањето на неговата лична книга, а кој воедно бил и дел од управните органи на „Сорос Македонија“.

Во 2006  година се потрошиле над 5 милиони денари за квалитативен монитиронг на медиуми.

Се’ на се’, во сите години на постоење на „Сорос Македонија“ се потрошија во државата над 92 милиони евра. Ова е само мал приказ на тоа како се трошеле парите на годишно ниво.

Еве колку фабрики можеа да се творат со овие 92 милиони евра на Сорос:

Втората инвестиција на „Џонсон контрол“е вредна 20 милиони евра и треба да вработи 1400 лугје. Со буџетите на Сорос можеа да се отворат најмалку четири нови фабрики како „Џонсон контрол“ и да се вработат нови 5600 луѓе.

„Текнохозе“ е инвестиција која во прва фаза чини 10 милиони евра и вработува 150 луѓе. Со парите на Сорос мозеа да се отворат 9 нови фабрики како „Текнохнозе“ и да се вработат 1350 луѓе.

„Стил кон“ е фабрика ција инвестиција чини 3.5 милиони евра и вработува 100 лугје. Со буџетот на Сорос можеа да се отворат околу 26 фабрики како таа и да се вработат 900 луѓе.

„Кромберт и Шуберт“ е инвестиција која чини 20 милиони евра. Со парите на Сорос можеа да се отворат 4 нови фабрики како оваа.

„Ван хол“ во првата фаза чини 20 милиони евра и вработува 500 луѓе. Со парите на Сорос можеа да се отворат исто така 4 нови фабрики и да се вработат 2000 луѓе.