петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Состојбата во Македонија по обилните врнежи од дожд

bitola

Последни вести

Поројните врнежи кои ја зафатија земјава во изминатиов период и резултираа со поплави на одредени места предизвикаа сериозни последици на земјоделските површини, патиштата, мостовите.

Координативното тело при Владата на Република Македонија вчера донесе одлука за отворање пропуст на регионалниот пат Битола – Новаци – Рек Мариово како превентива од поголеми поплавувања и нанесувања пообемни материјални штети во општина Новаци.

Пропустот е направен после мостот пред село Новаци, во попладневните часови. Вработените во РЕК Битола и жителите кои гравитираат во тој дел ќе ги користат алтернативните заобиколни патни правци. По 17:00 часот, над отворот на патот пред селото Новаци бил поставен челичен мост за премин на пешаци.

Исто така, било интервенирано на повеќе места во атарот на село Оптичари на логоварски канал, место викано тумба, како и напори на корекција на регионалниот пат Новаци – Добрушево – Тополчани.

Се вршело и испумпување на вода од селата Могила и Вашарејца. Возилата можат да го користат алтернативниот правец Новаци – Дедебалци – Добрушево – Тополчани.

Во општина Демир Хисар поплавени се земјоделски површини на потегот од Единаковци до Бучин и забележано е минимално повлекување на водата од поплавените површини.

Три илјади вреќи со песок во текот на вчерашниот ден се поставени на Црна Река во Тополчани. Претходно со механизација биле појачани насипите во Чепигово, Тројкрси и Загорани.

prilep

Градежната механизација исто така е ангажирана по течението на градска река-Прилеп за отстранување на препреки по истата.

Јавното комунално Претпријатие „Водовод и Канализација’-Прилеп врши снабдување со вода за пиење во населените места Чепигово, Тројкрсти, Тополчани. Во населените места Славеј, Кривогаштани, Крушеани и Боротино се работи во чистење на канали и појачување на насипите, додека во Бела Црква и Воѓани се следи состојбата на течението на Црна Река.

Во Крушеани е забрането користење на водата за пиење од бунарите.

Саниран цевководот на Турија

Црвениот крст Струмица вчера дистрибуирал флаширана вода за пиење до Затворот и Дневниот центар за лица со посебни потреби.

Саниран е дефектот на главниот цевковод од брана Турија, а струмичани денеска имаат вода за пиење.

Вардар на подрачјето на општина Гевгелија има поплавено поголем дел на земјоделски поврини околу течението на реката до населените места: Миравци, Мрзенци, Ѓавото и Богородица.

Излевањето на Вардар продолжува во Валандово, иако нивото стагнира и е во благо опаѓање.

Сообраќајот кај клучката Марвинци – Гевгелија е пуштен само во правец Гевгелија – Марвинци, а правецот Марвинци – Гевгелија не е пуштен поради водата на патот на подвозникот по кој и се одвива сообраќајот на тој патен правец.

Поради ерозирано земјиште и отсечен асфалт во прекин е сообраќајот на патот село Смиланци – село Подареш, радовишко.

stip

Штипјани се уште без вода за пиење

Патниот правец помеѓу селата Оризари и Прибачево во Кочани вчера е пуштен во употреба за лесни возила.

Поради поплавување на резервоарот за снабдување со вода, дошло до загадување и има забрана за пиење на водата во виничкото село Истибања. Водата може да се користи само како техничка.

Забрана за пиење на водата поради поплавување на резервоарот за вода од водоводниот систем има и во маалата Драка во село Калиманци, како и во селото Пеклани. Трите населени места со вода за пиење ги снабдуваат цистерни на ЈП Солидарност Виница.

Без вода е и селото Лаки, поради однесени водоводни цевки од Лакичка река.

Населението се снабдува со вода од делот во селото каде што има вода во системот.

Сите локални и регионални патишта во општина Виница се проодни за сообракај. На патниот правец Виница – Берово, каде дел од патот е оштетен, сообраќајот се одвива по една коловозна лента.

Во општина Пробиштип, поради свлечиште и понатаму е во прекин сообраќајот за сите видови возила на патниот правец Киселица – Злетово, а возилата се пренасочуваат кон Киселица – Пробиштип – Леговец – Злетово.

Во општина Штип, локалните патишта од с.Лакавица до брана Мантово и од с.Лесковица до селата: Суво Грло, Степанци и Пухче се непроодни.

Во градот Штип се уште има забрана за пиење на водата од градскиот водовод. ЈП Исар во текот на целиот ден врши снабдување на граѓаните со вода со цистерни. Во селата: Лакавица, Балталија и Софилари бунарите од водоводот се поплавени. Во овие села вода се носи со цистерни.

Од УХМР за утре најавуваат нови врнежи.

Најчитани вести