четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 56

Советот за безбедност на ОН доби пет нови непостојани членки

sbon

Последни вести

Советот за безбедност на ОН од денеска до 31 декември 2016 година ќе има нови пет непостојани членки – Ангола, Венецуела, Шпанија, Малезија и Нов Зеланд.

Овие пет земји ќе ги заменат во оваа клучна структура на светската организација Австралија, Аргентина, Луксембург, Јужна Кореја и Руанда.

Во СБ на ОН има вкупно 15 држави, од кои Русија, Кина, Велика Британија, САД и Франција се постојани членки, додека половина од останатите 10 се избираат на двегодишен период од страна на Генералното собрание.

Најчитани вести