Шпански ориз зачинет со крцкава сланина

Оризот се употебува ногу често во македонската кујна, но најчесто се консумира пеен. Овојпат обидете се со нешто поинакво. Варен ориз со крцкава сланина!

Начин на подготовка:

Кромидот, лукчето и пиперката се пржат во масло додека да омекнат. Се додаваат доматите, а нешто потоа се додава и оризот. На една шолја басмати ориз се ставаат две исти шлји вода и една иситнета коцка за супа. Оризот најмногу сакам да го јадам печен, со пилешко мевце. Но, овој пат, ршив да го направам поинаку – со крцкава сланина. Малку е поинаков од обичниот, затоа што не е печен, туку варен па потоа мешан со сите состојки. Еве како го направив. Се зачинува со сол и бибер по вкус, а потоа се остава состојките да се варат на тивок оган пориени со капак 15 до 30 минути. Оризот, а и целото јадење е готово кога целата течност од тавчето ќе испари. Од горе се става пржена сланина, малку шери патлиџанчиња и магдонос.