Македонија

Спасен штипјанец кој пропаднал во жив песок

Спасен штипјанец кој пропаднал во жив песок

Вистинска драма се случувала попладнево на брегот од реката Брегалница кај селото Софилари. Штипските пожарникари биеле битка  со време, во како што велат доста напорното извлекување на несреќниот  штипјанец, кој рибарејки пропаднал во жив песок, и малку недостасувало да го загуби животот, пренесува Канал 5.

За среќа мештаните ги слушнале неговите повици за помош и веднаш повикале противпожарна екипа.

Петмина пожарникари, со едно возило експресно пристигнале на местото на настанот, за нивната прва ваква интервенција во спасување на човечки живот…

Риболовецот сакал да најде погодно место за рибарење, а со еден чекор веднаш се нашол до половина во жив песок. Секој обид да излезе,  предизвикувал негово тонење.

Сепак, како што вели рибарот, имало господ. Мештаните и пожарникарите го спасиле. Случајот опоменува и предупредува.

Наносите од песок, како последица од поплавите иако изголедаат убаво, крајно се опасни. Денешниот драматичен случај во спасувањето на речиси потонатиот рибар е повеќе од аргумент.