сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 3

Спасов: Искористете ја мерката грант за самовработување

Граѓаните до крајот на месецов ќе може да аплицираат за мерката грант за самовработување. За оваа мерка годинава се предвидени 207 милиони денари, а ќе се поддржат околу 920 нови бизниси.

13062760_10153810865228369_1223905910_o

Поврзани вести

 

Граѓаните до крајот на месецов ќе може да аплицираат за мерката грант за самовработување. За оваа мерка годинава се предвидени 207 милиони денари, а ќе се поддржат околу 920 нови бизниси.

Заменик министерот за труд и социјална политика Диме Спасов денес беше во посета на приватна стоматолошка ординација во Куманово, која е основана со мерката за самовработување, пред две години. Ординацијата, како што информира Спасов, сеуште работи, а има реализирано уште едно вработување преку мерките за вработување што ги нуди владата на Република Македонија за приватните компании.

Инаку, мерката грант за самовработување, неповратни средства од 200. 000 до 350.000 денари се покажа како една од најуспешните мерки за вработување кои што гиреализираме изминатите години. Оваа прилика сакам да ја искористам за да ги поттикнам сите невработени лица кои што имаат вештини, кои што имаат одредена идеја за основање на сопствена компанија, кои што познаваат одреден занает, кои што сакаат сами да се вработат, да го искористат овој проект, да ја искористат оваа мерка и да аплицираан на огласот кој што сеуште е во тек, порача Спасов.

13090833_10153810865258369_1138379080_o

Имено вториот оглас за грант за самовработување, неповратни средства од 200. 000 до 350.000 денари е сеуште во тек, а сите заинтересирани може да аплицираат најдоцна до 30-ти овој месец.

Оваа мерка помогна за реализирање на 7.800 компании. Оваа мерка помогна да се реализираат над 7.900 вработувања во Република Македонија и помогна во создавање на мали бизниси, кои што се и двигатели на македонската економија, рече тој.

Директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија Влатко Поповски информира дека годинава ќе бидат финансирани до 920 бизниси, кои што би требало според динамиката и планот за реализација во септември или октомври да ги добијат средствата.

13062760_10153810865228369_1223905910_oПокрај редовните средства од 200.000 денари колку што чини еднострано вработување со обука и со купување на опрема и репроматеријали, можеме да доделиме уште дополнителни 1.500 евра, така што некаде околу 5.000 евра може да биде комплетното финансирање, за оние дејности што се иновативни, временски одржливи и оние што самите експерти ќе ги прогласат за бизниси кои што ќе траат малку подолго, рече Поповски.

Покрај за самовработувања, лицата може да аплицираат и за средства за второ отворено работно место.

Најчитани вести