недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 25

Спасов ја посети првата детска градинка во рамки на приватна компанија

dime

Последни вести

Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, денес ја посети првата приватна детска градинка „Окитекс Бамбини“ која функционира како организациона единица во рамките на приватна компанија.

„Денес сме во посета на првата приватна детска градинка која што функционира како организациона единица во рамките на приватна компанија. Се работи за приватната компанија „Окитекс“, ова е ваква прва детска градинка во Република Македонија. Се надевам дека овој пример ќе го следат и останатите поголеми приватни компании да обезбедат соодветни услови за згрижување на децата од предучилишната возраст на сопствените вработени во рамките на сопствените капацитети” рече Спасов

 Спасов посочи дека министерството за труд и социјална политика изминатиов период направи низа законски измени со кои што најпрво го олесни и се забрза самиот процес  на регистрација на приватни детски градинки.

„Исто така воведовме и низа значителни поволности со кои што сакаме да ги поттикнеме приватните инвеститори да инвестираат во зголемување на капацитетите и отворање на нови приватни детски градинки. Самите измени кои што ги направивме изминатиов период вродуваат со резултати, до сега се отворени 18 приватни детски градинки во Република Македонија, а денес го доделуваме решението на Окитекс- Бамбини приватната градинка, исто така би сакал да напоменам дека уште 5 приватни градинки се во постапка на основање односно ја имаат започнато процедурата за нивно регистрирање. Ова е дополнителен поттик за нас да продолжиме со промовирање на поволностите и со креирање на нови”нагласи Спасов.

Набрзо во Скопје на неколку локации во рамки на училиштата кои што имаат поголеми дворови ќе се издвојат посебни парцели од 500 до 1000 м2 кои што ќе бидат ставени на располагање за јавно наддавање со цел сите оние приватни инвеститори кои што сакаат да инвестираат во отворање на приватни детски градинки да ги купат по почетна цена од 1 евро за метар квадратен со намалени комуналии за 95% и да започнат изградба на објект кој ќе биде само за изградба на приватна детска градинка.

„Овој чекор кој што ќе го спроведеме заедно со министерството за транспорт и врски и општините во градот Скопје и верувам дека дополнително ќе придонесе  за зголемување на интересот за меѓутоа и започнување со изградба на нови приватни детски градинки во нашата држава“заврши Спасов

Раководното лице на градинката, Розита Јорданова Илчова, ја поздрави можноста за отворање на детски градинки во рамки на компааните, и посочи дека тоа е голем интерес и бенефит за вработените лица.

dime1

Најчитани вести