Македонија

Спасовски бега од конкретни одговори

Спасовски бега од конкретни одговори

Бегајќи од одговори, новиот технички министер за внатрешни работи Оливер Спасовски се заплетка самиот. Во одговорот на пратеничките прашања кои денеска се поставуваат во Собранието Спасовски рече дека не биле 30.000 фалсификувани лични карти, туку дека биле 90.

Николоски: До кога се очекува да биде готова истрагата?

Николоски: До кога се очекува да биде готова истрагата?
Николоски: До кога се очекува да биде готова истрагата?

Технички назначениот министер за внатрешни работи денеска не одговори конкретно и прецизно на двете прашања од пратеникот Александар Николоски од кои првото се однесуваше за тоа до кога ќе ја заврши истрагата за аферата со наводни фалсификувани лични карти, додека второто се однесуваше на тоа кога Спасовски ќе го испочитува статутот на партијата и ќе си поднесе оставка на една од двете функции кои според статутот на СДСМ се неспоиви.

Во изминатиов период на 20-ти ноември, неделникот „Фокус“ објави насловна страна за наводни 30.00 лажни лични карти кои наводно се употребени за победа на избори. За истите, според она што го напиша неделнкот, новинарот поднел пријава до МВР и исто така самиот тврди дека кога разговарал со инспекторите самите утврдиле дека се работи за фалсификат. Во самиот текст ќе го цитирам вели, “новиот министер Спасовски ќе има задача да отвори истрага околу фалсификуваните лични карти, МВР и истражните органи ќе треба да проверат дали имало злоупотреба на системот за издавање на лични документи и  кој учествувал, рече пратеникот Николоски.

Тој нагласи…