Македонија

СПМ: Mнозинскиот модел носи многу поголема локална репрезентативност

СПМ: Mнозинскиот модел носи многу поголема локална репрезентативност
СПМ: Mнозинскиот модел носи многу поголема локална репрезентативност

Доколку се прават измени во изборниот модел, треба да се избере мнозинскиот модел. Предлогот на опозицијата за една изборна единица ќе ги остави помалите политички партии надвор од собранието, велат од Социјалистичката Партија на Македонија.

Според Станковиќ, мнозинскиот модел носи многу поголема локална репрезентативност. Во него граѓаните гласаат за личност а не за партија.

Со предлогот на СДСМ оди и изборен праг што значи дека многу помали партии но и етнички групи ќе останат без свои претставници. Но СПМ, не се плаши ни од изборниот праг. Од СПМ додаваат дека во почетоците на Македонската демократија, кога системот беше мнозински, тие имале повеќе пратеници затоа што нивните гласови се често стационирани во одредени региони и нивните пратеници со кредибилитет ги