Балкан

Србија: 24 жртви на грип, прогласена епидемија во неколку региони

Србија: 24 жртви на грип, прогласена епидемија во неколку региони

Педесет и осум годишна жена од Нови пазар е 24-тата жртва на грип во Србија, пишуваат српските медиуми.

Институтот за јавно здравје прогласи епидемија на грип во Шумадија, поради зголемениот број на заболени од грип.

-Минатата недела во Шумадија се евидентирани 780 заболени од грип, изјави директорот на Институтот Предраг Делиќ и наведе дека од октомври до денеска вкупно 8.780 граѓани имале проблеми со респираторните органи.

Поради зголемениот број на заболени епидемија на грип е прогласена во три центри за јавно здравје, во Пожаревац, Ќуприја и Крагујевац. Засега нема услови за прогласување на епидемија на ниво на целата држава, но се очекуваат и понатамошни пријави на епидемии и во другите делови од државата.