Балкан

Србија губи до 100.000 евра годишно за ИТ инжинер кој се обучува во странство

Србија губи до 100.000 евра годишно за ИТ инжинер кој се обучува во странство

Србија губи од 50.000 до 100.000 евра годишно, по ИТ инжинер кој ќе се одлучи да оди во странство, проценки се на развојниот центар на Мајкрософт во Србија.

Пресметките се дека оваа сума на пари ја инвестира компанијата додека го обучува и развива еден ИТ експерт во Србија.

Се истакнува дека целта е Србија до 2025 година да има 16 развојни ИТ инжинери на 1.000 жители, што е 10 пати повеќе од сега.