Балкан

Србија утре го избира новиот парламент

Србија утре го избира новиот парламент

Во Србија утре ќе се одржат вонредн парламентарни избори, на кои што право на глас имаат шест милиони 765 илјади 998 граѓани.

На збирната изборна листа има 19 листи на партии и групи граѓани, на кои што има вкупно 3.020 кандидати за пратеници.

Во земјата на сила е предизборен молк кој што подразбира забрана за изборна пропаганда, до затворање на гласачките места, утре во 20 часот.

Гласачките места ќе бидат отворени во седум часот, а затворени во 20 часот, кога и престанува изборнит молк.

Според податоците на државните институтици, во странство живеат околу четири милиони српски државјани, но според податоците на ДКП-та за гласање се пријавиле околу 3.500.