четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 9

Среба на Груби со унгарскиот амбасадор Дукс

IMG_7058

Поврзани вести

Во Собранието на Република Македонија во понеделникот пратеникот Артан Груби, претседател на Комисијата за европски прашања, се сретна со амбасадорот на Унгарија во Македонија, Ласло Дукс.

Груби и унгарскиот амбасадор разговараа за состојбата во Македонија и во регионот, интегративниот процес во НАТО и ЕУ, спорот за името, јазичната еднаквост и системските реформи.

Амбасадорот Дукс ја нагласи силната поддршка на Унгарија за интегрирање во НАТО и ЕУ.

Пратеникот Груби го запозна Амбасадорот Дукс дека Комисијата, со поддршка на сите 26 членови и заменици, едногласно ја усвои Декларацијата за забрзување на реформските и интегративните процеси во НАТО и ЕУ.

Оваа Декларација е обврска од Пржинскиот договор и целосната поддршка од страна на сите пратеници е големо постигнување и посветување кон реформите.

Груби нагласи дека овој процес ќе го води на транспарентен, сеопфатен начин, во партнерство со меѓународната заедница и цивилното општество.

Пратеникот Груби и амбасадорот Дукс, исто така, разговараа и за јазичната еднаквост, додека Груби ги нагласи очекувањата дека Законот за јазикот да се усвои во Собранието што поскоро.

Најчитани вести