Македонија

Средба Бесими, Филе и Попоски: Следната средба на високо ниво по изборите

Средба Бесими, Филе и Попоски: Следната средба на високо ниво по изборите

Вицепремиерот задолжен за европски прашања, Фатмир Бесими, и министерот за надворешни работи Никола Попоски денеска остварија средба со Еврокомесарот за проширување на Европската унија Штефан Филе.

На средбата се разговараше за европската перспектива на Македонија и на регионот додека главен акцент се стави на Пристапниот дијалог на високо ниво (ПДВН) каде соговорниците се согласија следната средба на високо ниво да се одржи после парламентарните и претседателките избори. Исто така на состанокот се разговараше за можните главни теми кои ќе бидат опфатени во идниот Дијалог на Високо Ниво а тоа се добрососедските односи, вледенето на правото и фундаменталните права.

Меѓу другото на состанокот се потврди дека и по завршувањето на изборите, интеграцијата на земјата во Европска Унија ќе продолжи да биде главен стратешки приоритет.