петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Средба Адеми-Ромер

1

Последни вести

Министерот за образование и наука, Абдилаќим Адеми, денеска оствари средба со претседателот на Европската конфедерација на синдикатите за образование, Мартин Ромер, на која дискутираа за поважните предизвици во областа на образованието, како и за состојбите во однос на делумниот штрајк од страна на членовите на СОНК.

Адеми се осврна на проблемите во образовната сфера и новините кои се предвидуваат со пакетот закони за суштински реформи во образованието. Исто така, стана збор за спроведениот дијалог со Синдикатот во однос на барањата на СОНК во месец август.

Ромер беше информиран дека, од месец август 2014 година до средината на месец јануари 2015 година, работни групи на МОН и СОНК реализираа неделни состаноци за одредени теми, а реализирани се и неколку средби на највисоко ниво. За дел од темите постигнато е приближување на ставовите, а разговорите се уште во тек за друг дел од темите. На средбата, Министерот Адеми истакна дека Министерството останува отворено за средби со СОНК во насока на постигнување на заедничко решение.

На средбата беше нагласено дека, додека преговорите со СОНК се во тек, донесени се пакет закони кои се однесуваат на статусот на наставниците и дека всушност овие закони го унапредуваат статусот на наставниците со тоа што се дефинираат политиките за регистрација, стимулациите и поддршката на нивното финансирање, постојаната обука на наставниците, лиценцирањето, професионалниот развој на кариерата и врз оваа основа и зголемување на платите на наставниците. Со лиценцирањето на наставниците, ќе има зголемување на нивните плати за 50 евра месечно, што е околу 13% од нивната просечна плата.

Единствена цел на овие закони е подобрување на статусот на наставниците и општите реформи во образовниот процес, подигање на нивото на процесот кој нужно ќе резултира во враќање на достоинството на просветните работници.
Ромер ги поздрави активностите преземни од МОН за подобрување на квалитетот на образованието во земјата и побара сите отворени теми да се дискутираат со општествените партнери и да му се даде простор и можност на дијалогот помеѓу МОН и Синдикатот.

Двајцата соговорници се согласија дека дијалогот помеѓу засегнатите страни е најдобар начин за надминување проблемите.

Најчитани вести