Македонија

Средба на партиските работни групи

Средба на партиските работни групи

Партиските работни групи денес ќе заседаваат околу спроведувањето на обврските од Договорот од Пржино.

Партиските работни групи ќе заседаваат по извесна пауза, а средбата следи по вчерашната посета на специјалниот пратеник на Германија Јоханес Хајндл и средбите со потписниците на пржинскиот договор  на кои се разговараше за политичката ситуација и можните решенија за излез од политичката криза.

Од ВМРО-ДПМНЕ соопштија дека изборите се прифатливо, посакувано и единствено решение за надминување на политичката криза, но базирано  на претходните искуства и однесување на СДСМ, тоа да не биде со лицитирање на изборните датуми, кои подоцна би биле одлагани. ВМРО-ДПМНЕ посочиле и дека  СДСМ ќе мора да даде потврда и да се обврзе дека избирачкиот список е прочистен.

Ахмети и Хајндл, како што соопшти ДУИ, главно разговарале околу прашањата за прочистување на избирачкиот список и за медиумите. Инаку, ДИК и партиите вчера не најдоа решение за спорните гласачи. ДИК на работната група на партиите вчера им предложи трет избирачки список за спорните околу 40 илади гласачи, кој треба да е покрај постоечкиот и оној со гласачите од дијаспората,што за опозицијата не е прифатливо.